ALBANIAN

SHQIPTARKISHA E VRAZHDË SHENJTË


"Rude" ose "kryq" është një fjalë e vjetër angleze duke nënkuptuar Kryqin e kryqëzimit.

Kisha e parë në këtë faqe u themelua nga mbreti David unë në 1129, por të shkatërruara nga zjarri në 1406. Menjëherë pas kësaj një granti është bërë nga Chamberlain Zoti i Skocisë të kenë një kishë të re e ndërtuar dhe nef, Afrika e Jugut rresht dhe Kulla u realizuan rreth 1414. Kjo pjesë e Kishës me shtyllat Scots rrumbullakosura e saj, harqet e saj gotik dhe drurë lisi e tij origjinal çati tani duket, pas shumë ndryshime, sa edhe ajo e bëri kur e parë e ndërtuar.

Për shkak se Kisha nuk ishte mjaft e madhe për xhemat Korit (ose lindje), pjesa është ndërtuar ndërmjet 1507 dhe 1546 nga tregtarë lokalë nën drejtimin e frymëzuar e Gjonit Coutts, Master Mason.

Në 1656, pas një grindje mes dy ministrave të Kishës dhe pasuesit e tyre, Këshilli i qytetit kishte një ndarje të ndërtuar, ku të kalimit tani është, duke formuar dy akuza, Kisha Lindjes dhe Perëndimit të Kishës, secili me ministrin e vet. Kjo situatë vazhdoi deri në 1935, kur të dy bashkësi të ishin të bashkuar nën një ministër.

Pastaj pasoi restaurimit të mëdha gjatë viteve 1936-1940. Muri i ndarjes u hoq, dy transepts të shkurtër u zgjatur, kulmi groined e kalimit të ishte ndërtuar, dyshemetë e korit dhe janë ngritur altar Vestries kurse dhe një shtëpi Sesioni ishin ndërtuar nën katin e korit.

Midis 1965 dhe 1968 restaurimit të mëtejshme u krye. Kjo përfshirë rinovimin e vizatim gurin e disa dritareve, zëvendësimin e gurë shumë të kalbur, ri-treguar të gjithë të gurit dhe të ripërtëritjes së sistemit të ngrohjes. Në 1970 zilka e 6 këmbanat në Kulla ishin rimodelim dhe ri-varur. Këto tani mund të këmbë shkalle ose manualisht apo mekanikisht. Ndërmjet viteve 1987 dhe 1993 një rinovim të madh të Kishës u bë në një kosto prej 1.250.000 £.

Mary, Mbretëresha e Scots, adhuronin në këtë Kisha dhe John Knox predikuar këtu. djali i Merjemes i mitur, James VI të Skocisë, i cili më vonë u bë James I e Anglisë në 1603, pas vdekjes së Mbretëreshës Elizabeth, u kurorëzua këtu më 29 korrik 1567, duke e bërë këtë Kisha e kishës vetëm në Britani, në përdorim të rregullt për adhurim, përveç nga Westminster Abbey në Londër, ku një kurorëzim ka ndodhur.

JU LUTEM, MOS HIQNI KËTË NGA KISHA

www.holyrude.org